Gemaakt door:

Jamie Janssen

Lars Ossendrijver

Minjoo Jung

World of Suspense

Studiejaar 3, Future Lab (engels)

Expositie

Achtergrond expositie

Ons expositiestuk gaat over het verband tussen de vrijheid om te online te publiceren en globalisatie. Wij hebben onderzoek gedaan naar 3 verschillende soorten toekomstscenario’s.

Deze scenario’s zijn terug te vinden op https://cmdstudio.hu.nl/1a-19-team4/.

Het eerste scenario gaat over hoe beperkingen in online vrijheid zullen leiden tot verwarring en chaos in een klein land zoals Nederland (“Veritas vos liberabit”).

Het tweede scenario gaat over hoe censuur en globalisatie samen zouden kunnen gaan en hoe dit tot stilzwijgen van de wereld zal leiden (“Behind the screens”).

Het derde scenario, waarop wij onze expositie hebben gefocust, gaat over hoe totale internet vrijheid en globalisatie tot complete chaos en schendingen in privacy zullen leiden.

 

Het concept achter de expositie

In het jaar 2030 zullen gadgets nog veel kleiner worden, dan we nu gewend zijn. Zo zou tegen die tijd de mogelijkheid bestaan, dat merken zoals Apple, gadgets zoals de “Ilenses” zullen uitbrengen op de markt. Dingen zoals oude computersschermen, televisies, camera’s en andere apparatuur zullen niet langer meer nodig zijn. Daarom zullen deze apparatuur bij het grofvuil belanden. Dat is waarom wij in onze expositie gebruik hebben gemaakt van oude computerschermen, televisies en vuilniszakken. Daarnaast wordt bij binnenkomst meteen vastgelegd, wie er binnenkomt en wat die persoon doet. De persoon in kwestie, zal dit ook zien, maar zichzelf wellicht niet meteen herkennen. Wanneer de persoon zichzelf begint te herkennen, begint het ongemak. Daarnaast is er gefluister in de ruimte te horen, met hoorbare opmerkingen over de personen die bekeken worden (dat zijn de personen die de ruimte betreden).

In ons scenario is er complete vrijheid om content te delen op het openbare internet. Hierdoor zal het steeds gemakkelijker worden om mensen ongezien te gaan volgen.

Wanneer dit volgen (lees ook wel stalken) van andermans leven steeds meer beloond wordt, door dingen als online bekendheid, achievements, scoreborden en mogelijk sponsoren, zal dit compleet uit de hand lopen. Dit kan mogelijk worden door apps/platforms, zoals het platform dat wij hiervoor ontwikkeld hebben, Lifewatchers.

Bij binnenkomst kan de persoon de Ilenses in doen, de Lifewatchersapp uitproberen (met een videodemo!) en zelf ervaren hoe het zou zijn om in deze wereld rond te lopen.

Welkom in “the world of suspense”!